Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Projecte de recuperació de les Varietats de ceba de Coll de Nargó i la seva utilització per la promoció del teixit agroalimentari del territori

February 28, 2012 Projectes, Recerca, Recerca i transferència No Comments

La Fundació Miquel Agustí desenvolupa un projecte de recuperació de les Varietats de ceba de Coll de Nargó i la seva utilització per la promoció del teixit agroalimentari del territori.

[nggallery id=9]

Actualment dins la varietat de ceba de coll de Nargó, trobem una elevada variabilitat que fa que moltes d’aquestes cebes no presentin característiques identificables amb la varietat. Aquest fet segurament és conseqüència de que la ceba és una espècie al·lògama, és a dir, la fecundació es realitza entre plantes diferents i aquestes es poden trobar a una distància relativament allunyada (el vent s’encarrega d’escampar el pol·len juntament amb els insectes). La presència de cebes en floració d’altres varietats pot fer que aquestes s’encreuin amb la varietat tradicional produint un augment de la variabilitat i originant tipus cada vegada més allunyats de la varietat tradicional. Així doncs, com a conseqüència d’aquestes barreges, sota el nom de ceba de Coll de Nargó molt probablement es ven planter que en bona part està allunyat del que devia ser la ceba tradicional.

L’objectiu principal d’aquest projecte era fer una valoració de la situació actual de la varietat de ceba de Coll de Nargó, per tal de poder iniciar un programa de millora, que permeti la recuperació de la varietat,  fins que esdevingui un atractiu gastronòmic lligat a la zona històrica de cultiu. Per assolir aquest objectiu general es van proposar diversos objectius secundaris:

a) Crear una associació de productors i transformadors de les cebes de Coll de Nargó, en la qual hi participin els productors i els potencials comercialitzadors i/o transformadors de la ceba. Aquesta associació ha de tenir un paper clau en l’aprofitament de tots els resultats derivats del projecte.

b) Avaluar, mitjançant un panel de consumidors, les característiques sensorials de les dues varietats tradicionals de ceba coneguda com de “Coll de Nargó”. Avaluació en paral·lel mitjançant un panel entrenat de tast per consensuar els descriptors sensorials que s’ajusten als punts que els consumidors utilitzen per decidir les seves preferències.

c) Recollir material de cada una de les poblacions que es mantenen separades d’aquestes dues varietats i descriure la variabilitat tant dins de població com entre poblacions.

d) Estudiar les possibles causes de la mala conservació que presenten aquestes dues varietats, explorar la variabilitat existent dins de les diferents poblacions i proposar solucions al problema.

e) Dibuixar un retrat robot (idiotip) del què haurien de ser les cebes de Coll de Nargó tant des del punt de vista del valor sensorial extern (mida, forma, color, etc) com del seu valor sensorial intern (dolçor, picantor, fibrositat, etc.).

f) Elaborar un projecte de recuperació de les varietats per tal d’assolir el retrat robot en el mínim temps possible. Aquest projecte inclourà el temps necessari i el pressupost per a realitzar-lo. Iniciar el procés de selecció a partir de la variabilitat detectada en el punt 3.


0 comments


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *