Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Ceba de Vila-sacra

August 16, 2016 Agrobiodiversitat catalana, Ceba Comentaris tancats a Ceba de Vila-sacra

BREU RESUM DE LA VARIETAT

Malgrat ser una de les cebes més famoses i utilitzades de Catalunya, la ceba de Vila-sacra no és una varietat gaire coneguda pel seu nom, més enllà de les terres Empordaneses. Això és degut, a que actualment el nom històric de Vila-sacra ha quedat substituït pel de ceba de Figueres. No obstant, aquest nom fou introduït per comerciants empordanesos al mercat del Born de Barcelona durant el Segle XX. El nom de ceba de Vila-sacra ja apareix en textos de finals del Segle XIX, on en una crònica periodística del mercat del dijous de Figueres esmenta patates de Cabanes, alls de Sant Jordi i cebes de Vila-sacra. Per tant tenint en compte que els dos noms fan referència a la mateixa varietat, i que el nom més antic és el de ceba de Vila-sacra, s’ha decidit utilitzar aquest.

La ceba de Vila-sacra es caracteritza per una mida i un pes mitjà. La pell és prima, de manera que la seva conservació no és massa bona. El color de la polpa és morat pàl·lid tirant a blanc. La varietat històrica es recorda per ser molt poc picant i dolça. Actualment existeix una variabilitat molt gran per a la majoria de caràcters ja que comercialment, a Catalunya, pràcticament qualsevol ceba de color morat pàl·lid s’anomena ceba de Figueres, però sovint es tracta de cebes d’altres varietats que l’únic que tenen en comú és el color de la polpa.

Vilasacra_3

Fitxa completa de la varietat

descarregar document


0 comments

Comments are closed.