Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Mongeta Tavella Brisa

September 22, 2016 Agrobiodiversitat catalana, Mongeta Comentaris tancats a Mongeta Tavella Brisa

BREU RESUM DE LA VARIETAT

La varietat Tavella Brisa, d’origen mesoamericà, es caracteritza per les seves llavors blanques, ovalades i de mida petita, pertanyents a la classe comercial Navy. Les poblacions històriques són heterogènies amb plantes de creixement indeterminat i plantes de creixement parcialment determinat. Les flors són completament blanques. Les beines són petites i es caracteritzen per virar, durant la maduració, del color verd inicial cap al color de la brisa del raïm negre (que dóna el nom a la varietat) i posteriorment al groc apergaminat. Es cultiva en secà aprofitant el clima frescal de la Garrotxa i les particulars característiques dels sòls volcànics on es sembra. En aquestes condicions les produccions són acceptables, encara que estan molt influenciades per la climatologia anual. Des del punt de vista sensorial es caracteritza per tenir una baixa farinositat, baixa percepció de la pell i sabor suau, sempre que es cultivi en els sols volcànics on ha evolucionat la varietat.

Tavella Brisa_4

Fitxa completa de la varietat

descarregar document


0 comments

Comments are closed.