Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Les cambres a la formatgeria. Característiques per diferents usos

September 28, 2016 Jornades i congressos Comentaris tancats a Les cambres a la formatgeria. Característiques per diferents usos

En el marc de la 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, el proper divendres 14 d’octubre del 2016, a la Seu d’Urgell, es celebrarà una jornada tècnica en la que hi participa la investigadora Roser Romero del Castillo de la Fundació Miquel Agustí  

PRESENTACIÓ

La maduració dels formatges és el període de temps, si les condicions són les adequades, durant el qual succeeixen els canvis bioquímics i microbiològics que portaran al formatge cap a la màxima expressió de les característiques sensorials. Aquesta és una etapa que requereix unes condicions determinades i molta cura per arribar a bon port.

El formatger i/o l’afinador són els agents que comandaran aquesta cura, començant per l’estiba correcta, les intervencions per rentar, voltejar i ventilar els formatges i, sobretot, vigilar les condicions tècniques de les cambres: temperatura, humitat relativa i velocitat de l’aire. Aquest és un període més o menys llarg en què cal vigilar la constància de les condicions ambientals, però, al ser el formatge un producte viu, també cal vigilar la modificació de les condicions ambientals.

D’altra banda, cada formatge requereix unes condicions ambientals particulars. En alguns casos, requereixen condicions diferents segons els diferents períodes de la maduració, com és el cas dels formatges blaus. Aquestes condicions ambientals constants les proporcionen les cambres, que han de estar ben dissenyades i ben construïdes.

Les cambres són una infraestructura molt important de la formatgeria; les de maduració, les d’oreig i les de fred. Sobre el disseny i construcció de les cambres, sobre les diferents operacions que s’han de dur a les cambres per assegurar la qualitat dels formatges i sobre els defectes que poden esdevenir als formatges si no es té cura de tot això, tractarà la jornada d’enguany.

PROGRAMA

jornada-tecnica-fira-formatges-artesans-del-pirineu-2016

LLOC DE REALITZACIÓ

Centre Cultural Les Monges – Plaça de les Monges, 2 – 25700 – LA SEU D’URGELL


0 comments

Comments are closed.