Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

A Catalunya, cada any només es produeixen el 3,5% de les mongetes seques consumides a les llars

October 25, 2016 Any Internacional dels Llegums 2016, Jornades i congressos, Mitjans de comunicació, Premsa Comentaris tancats a A Catalunya, cada any només es produeixen el 3,5% de les mongetes seques consumides a les llars

Amb motiu de l’Any internacional dels llegums declarat per la FAO el 2016, la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona s’alien per impulsar la producció de proximitat i el consum dels llegums, uns cultius amb importants valors mediambientals. En el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, les entitats presentaran 3 cartells informatius dels tres principals llegums consumits a Catalunya (mongetes, cigrons i pèsols) i organitzen la jornada “Els llegums: de la tradició a la innovació” amb la presència de productors, cuiners, comercialitzadors i investigadors que treballen entorn els llegums. L’objectiu és fomentar el consum de llegums de proximitat i promocionar les varietats locals catalanes  

L’any 2016 ha estat declarat per la FAO com l’any internacional dels llegums, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre els avantatges nutricionals dels llegums com a part d’una producció d’aliments sostenible. A través de diferents iniciatives es pretén involucrar els agents de la cadena alimentària per tal d’aprofitar millor, en l’alimentació, les proteïnes derivades dels llegums, incrementar-ne la producció, utilitzar-les de manera més apropiada en la rotació de cultius i fer front als reptes que existeixen en el seu comerç.

Catalunya és considerada pels investigadors un centre de diversificació de llegums com la mongeta, és a dir, una zona de gran interès per la diversitat que existeix entre les varietats locals. Així no és d’estranyar que en el nostre territori trobem més de 50 varietats tradicionals de mongeta, entre les quals destaquen la mongeta del ganxet i els fesols de Santa Pau, ambdós reconeguts a escala europea mitjançant el segell de qualitat Denominació d’Origen Protegida (DOP). Altres varietats amb renom són la mongeta de Castellfollit del Boix, genoll de crist, planxeta, sastre o floreta, i els cigrons de tipus cigronet de l’Anoia, menut i d’Oristà. Entre els pèsol destaca la varietat pèsol negre, protagonista de l’agricultura d’alta muntanya, i l’única a Catalunya que es consumeix en sec.

Malgrat aquesta llarga tradició de producció i consum de llegums, actualment la producció de proximitat representa només el 3,5% de les mongetes consumides a les llars catalanes. En el cas dels cigrons aquest valor no arriba a l’1,2%. Aquest dèficit de producció és vist com una oportunitat pels productors, els quals han impulsat en els darrers anys diferents projectes per revaloritzar el cultiu i consum de llegums tradicionals. La Diputació de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí han decidit aliar-se per treballar amb aquest objectiu. Una de les actuacions serà presentar en el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que es celebra del 23 al 26 d’octubre a la Fira de Barcelona, 3 cartells divulgatius sobre els llegums catalans i l’organització d’una jornada tècnica. Al final de la jornada està previst un tast d’aplicacions gastronòmiques dels llegums per part del col·lectiu de Cuina VO. Alhora, les entitats posaran a disposició de diferents associacions de productors (DOP Mongetes del Ganxet, DOP Fesols de Santa Pau i productors de la mongeta Castellfollit del Boix) un espai per donar a conèixer les produccions d’aquests llegums de qualitat.

Cartell_mongetes                       Any Llegums FMA2 Versió nostre copia                       cigrons

Per més informació contactar amb Joan Simó Cruanyes, director científic i investigador de la Fundació Miquel Agustí (telf. 650 69 6 762 / joan.simo@upc.edu / www.fundaciomiquelagusti.cat)


0 comments

Comments are closed.