Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

LACTUCAE: Assajos demostratius de varietats tradicionals i millorades d’enciam (Lactuca sativa L.)

April 24, 2018 Demostratius, Projectes, Recerca i transferència Comentaris tancats a LACTUCAE: Assajos demostratius de varietats tradicionals i millorades d’enciam (Lactuca sativa L.)

L’enciam (Lactuca sativa L.) és el tercer cultiu hortícola més important a Catalunya, amb una superfície cultivada de gairebé 1.000 ha i una producció anual de 24.500 t (segons dades del Departament d’Agricultura, 2016). La conca Mediterrània és la zona d’origen de l’enciam cultivat, i per tant, un centre d’origen i diversificació d’aquesta espècie. Per aquest motiu, en aquesta zona, existeix un gran número de varietats tradicionals fruit de la co-evolució entre les formes cultivades i els agrosistemes, tot i que poques d’elles són cultivades a escala comercial, degut a la seva elevada sensibilitat a plagues i malalties com el míldiu (Bremia lactucae). Els agricultors seleccionen les varietats que cultivaran en base a la seva pròpia experiència (proves realitzades a les pròpies explotacions) i a les recomanacions de cases de llavors i planteristes.

L’any 2016 la Fundació Miquel Agustí va realitzar un projecte per tal de descriure la variabilitat genètica existent en les varietats tradicionals catalanes d’enciam, així com realitzar un procés de selecció participativa
amb agricultors ecològics. Els resultats del projecte, que portava per títol Selecció de varietats d’enciam (Lactuca sativa L.) per a les explotacions agrícoles ecològiques: una comparativa de varietats locals i millorades, es poden consultar a través de les diferents publicacions que es van realitzar:

         Publicacions científiques (en accés obert):

  1. Casals et al. (2018) A Comparison of Landraces vs. Modern Varieties of Lettuce in Organic Farming During the Winter in the Mediterranean Area: An Approach Considering the Viewpoints of Breeders, Consumers, and Farmers. Front. Plant Sci. 9:1491. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01491                                                                                                                                                                      Documentació del projecte
  2.  Inventari de varietats tradicionals i comercials disponibles en ecològic, fitxes descriptives de les varietats Accés:         http://fundaciomiquelagusti.com/2017/10/04/seleccio-de-varietats-denciam-per-a- les-explotacions-agricoles-ecologiques-una-comparativa-de-varietats-locals-i-millorades/
  3. Fitxa tècnica PAE: “Selecció de varietats tradicionals i comercials d’enciam d’hivern per a produccions ecològiques”. Accés: http://pae.gencat.cat/ca/publicacions-materials-referencia/Fitxespae/#FW_bloc_18284685-c4a4-11e3-8540-000c296817af_37

En el marc del projecte demostratiu “LACTUCAE: Assajos demostratius de varietats tradicionals i millorades d’enciam” ens proposem apropar els resultats de la recerca, així com obrir a la pagesia la col·lecció de
germoplasma d’enciam de la Fundació Miquel Agustí/Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.

Catàleg de varietats tradicionals d’enciam
Amb l’objectiu d’obrir la col·lecció d’enciams tradicionals del Banc de Germoplasma de la Fundació Miquel Agustí/Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, hem editat un catàleg de varietats tradicionals d’enciam.

En aquest catàleg podreu veure els materials que es troben conservats actualment, així com sol·licitar llavor de les varietats que més us interessin.

En cas de que estigueu interessats en obtenir llavor d’alguna varietat
poseu-vos en contacte amb Joan Casals (recerca@fundaciomiquelagusti.cat).

Document 1. Catàleg varietats tradicionals d’enciam 

Jornades de portes obertes a les parcel·les experimentals

En el marc del projecte s’han organitzat diferents jornades de portes obertes als camps experimentals, amb la participació de més de 50 persones que han pogut veure in situ els materials tradicionals.

Persona de contacte: Joan Casals Missio (recerca@fundaciomiquelagusti.cat)

GALERIA D’IMATGES

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01  (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020

Participa:                                        Col·labora:

 


0 comments

Comments are closed.