Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Espigalls del Garraf. Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida

July 12, 2018 Projectes, Transferència Comentaris tancats a Espigalls del Garraf. Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida

EGEsNat (Espigalls del Garraf- Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida) és un projecte de 4 anys de durada (2017 – 2020) que es planteja com la segona fase del projecte que la Fundació Miquel Agustí amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona van realitzar durant els anys 2013 a 2016: “Eines per a la dinamització agrícola del Parc del Garraf: anàlisi de la dinàmica agrícola i impuls dels productes locals (espigalls del Garraf)”.

En les seves dues fases, el projecte té per objectiu dinamitzar l’agricultura del Parc Natural del Garraf a través de la recuperació d’una varietat tradicional de la zona, l’espigall del Garraf. D’aquesta manera, el projecte contribueix en la dinamització agrícola a la comarca i en el foment del consum local i de proximitat.

Per fer-ho, d’una banda s’ha introduït, de forma experimental, el cultiu de l’espigall dins del parc. I de l’altra, s’han millorat les poblacions actuals d’espigalls del Garraf per consolidar-ne el seu cultiu i oferir un producte de millors característiques tant a productors com consumidors.

Resultats fase I:
Durant la primera fase, de 4 anys de duració (2013-2016), s’han aconseguit els següents resultats:

1. Estudi detallat de les parcel·les agrícoles de la zona del parc i avaluació de les possibilitats de recuperació agrícola.
2. Adequació, millora i ús d’una parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, situada dins del parc.
3. Impuls de a la creació i continuïtat de l’associació de productors d’espigall de la comarca Associació Espigalls del Garraf.
4. Obtenció d’una nova varietat d’espigall que manté les característiques morfoagronòmiques de la varietat tradicional, però presenta major homogeneïtat, major rendiment i millor arquitectura.
5. Desenvolupament de la metodologia per l’anàlisi sensorial descriptiu de l’espigall del Garraf.

 

Actuacions fase II:
En la segona fase, iniciada el 2017 i que també durarà 4 anys, fins al 2020, es duran a terme les següents actuacions:

1. Assajos lligats a la descripció objectiva del vincle producte-territori a fi de certificar la qualitat diferenciada de l’espigall del Garraf.
2. Millora agronòmica, sensorial i nutricional de l’espigall del Garraf a través de la selecció participativa.
3. Introducció de l’agricultura dins del PN del Garraf.
4. Dinamització del sector productor i elaborador.
5. Difusió, divulgació i transferència del projecte.

 

A continuació es poden consultar les memòries d’activitats de la segona fase del projecte:

 

Memòria d’activitats 2017

 

 

 

Un projecte realitzat per:

Amb la col·laboració de:

 

 

El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 comments

Comments are closed.