Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Noves varietats per la DOP Mongeta el Ganxet i la DOP Fesols de Santa Pau

September 24, 2018 Demostratius, Projectes, Recerca i transferència Comentaris tancats a Noves varietats per la DOP Mongeta el Ganxet i la DOP Fesols de Santa Pau

Inici Setembre 2017 Final Setembre 2019

Breu resum del projecte

L’objectiu d’aquest projecte demostratiu és mostrar als agricultors de les dues DOPs de mongeta
que hi ha a Catalunya les noves varietats desenvolupades per l’equip de la FMA i, alhora, dotar-los
d’eines per fer-ne un ús correcte tant al camp com durant la conservació.


Tot i que les mongetes (Phaseolus vulgaris L.) van ser domesticades al sud i al centre d’Amèrica la Península Ibèrica està reconeguda com un centre secundari de domesticació. Aquest fet fa que Catalunya compti amb una gran diversitat de varietats
tradicionals de mongetes. Aquesta gran variabilitat, va acompanyada d’una cultura gastronòmica lligada al consum de llegums. Una bona prova d’això, és que en un territori tan petit com és Catalunya, actualment existeixen dues de les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) de mongetes que hi ha a Europa.

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a Catalunya cada any es consumeixen més de 8.500 tones de mongetes seques però només se’n produeixen unes 300 tones. Aquesta gran diferència entre producció i consum, s’explica bàsicament per les importacions de mongetes d’altres països les quals ofereixen preus més competitius al mercat però, sovint, amb menor qualitat que les autòctones. Els pagesos coneixedors de la situació, cada cop més, busquen diferenciar les seves produccions. Per exemple, conreant varietats reconegudes amb un segell de qualitat europeu com les DOP o les IGP (Indicació Geogràfica Protegida), per tal de competir amb els baixos preus de les mongetes importades. Aquesta tendència explica el creixent interès per part d’un sector dels pagesos per conrear mongetes amb elevada qualitat i certificar-les amb un segell d’aquest tipus.

La Fundació Miquel Agustí (FMA) porta més de vint anys treballant en la recuperació, conservació i millora de varietats tradicionals catalanes i, en especial, amb les mongetes seques. Durant aquest temps l’FMA ha portat a terme nombrosos estudis dins les àrees de conreu de les mongetes del Ganxet i els fesols de Santa Pau. L’experiència adquirida ens ha permès desenvolupar i seleccionar noves varietats de mongetes que busquen solucionar alguns del problemes detectats en els darreres anys.

Amb aquest projecte demostratiu es pretenen donar a conèixer noves varietats de mongeta, així com algunes eines pel seu maneig i la seva conservació. Durant el primer any es van portar a terme una sèrie d’actuacions al voltant de la mongeta del Ganxet. Aquest segon any, el projecte es centra en la presentació de diferents varietats del tipus tavella brisa.

Actuacions  previstes durant aquest primer any

  • Camp demostratiu amb 3 noves varietats del tipus tavella brisa ubicat a la localitat de Santa Pau.
  • Jornada de camp amb els agricultors.
  • Jornada tècnica per presentar els resultats del comportament agronòmic de les diferents varietats.
  • Tast de mongetes dirigit per conèixer el perfil sensorial de les diferents varietats

Persona de contacte: Ana Rivera Pinzano (ana.rivera@upc.edu)

GALERIA D’IMATGES

 

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01  (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020

Participa:                               Col·labora:


0 comments

Comments are closed.