Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Col Brotonera

septiembre 19, 2016 Agrobiodiversidad catalana, Col Comentarios desactivados en Col Brotonera

BREU DESCRIPCIÓ DE LA VARIETAT

La col brotonera és una planta de la família de les crucíferes que no forma cabdell. Es caracteritza per tenir la fulla allargada i de color verd. Fortament pinnatisecta (fulles seccionades amb la nervadura pinnada) i bollada, dos caràcters que ofereixen a la fulla un aspecte “arrissat”, singular d’aquesta varietat de col. Aquest aspecte s’associa, segons els agricultors, a una major qualitat organolèptica del producte que se’n comercialitza: els brotons i espigalls. Tot i així, en els camps de cultiu de la col brotonera s’observa un elevat grau d’heterogeneïtat entre plantes. Aquest fenomen es detecta sobretot en la forma de les fulles, fet comprensible atenent que es tracta de poblacions amb una suposada variabilitat genètica i on la probabilitat d’encreuament amb d’altres varietats és molt elevada si no es té cura en l’aïllament, ja que la col és una planta al·lògama que es pol·linitza a través dels insectes.

brotonera_3

Fitxa completa de la varietat

descarregar document


0 comments

No es posible afegir comentaris