Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Reformulant el concepte de varietat tradicional, A: Varietats vegetals tradicionals catalanes (II): els calçots

noviembre 25, 2018 Artículos de investigación, Publicaciones Comentarios desactivados en Reformulant el concepte de varietat tradicional, A: Varietats vegetals tradicionals catalanes (II): els calçots

Casañas F., Casals J. (2015) Reformulant el concepte de varietat tradicional, A: Varietats vegetals tradicionals catalanes (II): els calçots. Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. ISSN: 1699-5465.

Enllaç

Resum

Aquest dossier dóna continuïtat a una sèrie ja iniciada anteriorment amb la voluntat de donar a conèixer i explicar quines són les varietats tradicionals catalanes d’interès i que avui hauríem d’entendre com a varietats millorades.

L’agricultura, i en general el procés productiu agrari, està en constant transformació. Les condicions ambientals, la climatologia, els avenços tecnològics, la fertilització, el reg per anomenar alguns factors, però també el coneixement, els hàbits de consum i les tendències culinàries o gastronòmiques, fan que els professionals del camp hagin d’adaptar-se per fer les seves produccions més eficients i, a ser possible, diferenciades de la resta. Cal orientar-se a la demanda en un mercat altament exigent i competitiu.

Per aquest motiu, els avenços en la genètica i en la millora de les varietats són una oportunitat posada al servei dels pagesos per desenvolupar i enriquir una producció tradicional que pot ser molt diversa i amb gran potencial. Les reflexions que plantegen els experts en aquest dossier entorn a un producte com el calçot són interessants i aporten llum a un debat molt actual.

No hem d’oblidar, però, que, malgrat que estem immersos en una espiral creixent d’innovació i que la producció agrària no n’és una excepció, per poder actualitzar constantment els coneixements i portar-los a la pràctica també en el camp de les varietats autòctones, tradicionals o millorades és molt necessari tenir per aliats els centres de formació i/o els centres tecnològics i de recerca. En definitiva, cal que els agricultors estiguin ben a prop del coneixement, com a clau per obtenir una adequada orientació i un bon assessorament.

Els productors, i en general els professional del sector, busquen rendiments, resultats, beneficis i això significa obtenir èxit i encert en la presa de decisions. Cal treure rendibilitat als conreus i el marge es pot ampliar si es dóna valor al producte i aquest es pot diferenciar. Això no és una tasca fàcil, però es disposa de mecanismes i eines tals com són els distintius de qualitat, i en aquest cas les indicacions geogràfiques protegides. Aquestes figures són molt potents i alhora necessàries per protegir productes originaris d’una zona, amb una qualitat i una reputació característiques, que pot atribuir-se a l’esmentada zona i en la qual es dóna el procés de producció, transforació o elaboració. En aquest cas, un excel·lent exponent n’és la IGP Calçots de Valls.

Les conseqüències de viure en un món globalitzat i especialment els efectes més negatius que aquest comporta ens han portat a mirar de nou la proximitat i a valorar-la. Sabem que els costums, la cultura, la diversitat i el patrimoni gastronòmic i culinari amb què compta el nostre país és molt ampli i també molt ric. I sabem que ho és gràcies a la nostra producció agroalimentària, als nostres productes, als productes locals. Cal recuperar el plaer de descobrir els atributs sensorials dels aliments, la creativitat alhora de presentar-los i combinar-los, tornar al neguit i a l’espera de rebre aquells productes de temporada que són frescos i diferents.

Però no per això hem de renunciar a la industrialització i a les possibilitats d’obtenir aquelles presentacions dels productes agraris que ens permeten consumir-los durant tot l’any. En aquest dossier podem descobrir i aprendre que amb els calçots podem fer tot això. Podem conèixer l’origen, l’evolució, el present i les possibilitats de futur d’un producte que ens uneix, que és genuí i autòcton, que compta amb diferents varietats i que tenen marge per a la millora, la diferenciació i amb moltes oportunitats per comercialitzar-se i anar endavant.

Finalment, vull desitjar-vos que gaudiu dels continguts d’aquest dossier, que sense cap dubte us servirà per ampliar els vostres coneixements, i aprendreu de tots aquells professionals que amb el seu estudi i el seu treball han preservat i millorat el conreu del calçot i també la seva cuina


0 comments

No es posible afegir comentaris