Segueix-nos a:

Fundació Miquel Agustí

Actualitat

Jornada sobre la recuperació de les varietats hortícoles tradicionals trobades a l’entorn del Parc Natural de la Serra de Montsant

abril 15, 2019 Jornadas y congresos, Publicaciones, Investigación y transferencia Comentarios desactivados en Jornada sobre la recuperació de les varietats hortícoles tradicionals trobades a l’entorn del Parc Natural de la Serra de Montsant

El proper 26 d’abril de de la Fundació Miquel Agustí s’organitza una jornada a La Morera de Montsant (Priorat) que girarà al voltant de les tasques de recuperació de les varietats tradicionals de la zona, un projecte iniciat l’any 2017 pel Parc Natural de la
Serra de Montsant. Amb aquesta jornada es vol contribuir a la difusió del coneixement d’aquestes varietats hortícoles recuperades i a la seva conservació in situ mitjançant el cultiu i la preservació de les llavors.

En la sessió es posaran damunt la taula les perspectives de futur d’aquest projecte, es donaran eines per a el cultiu i la multiplicació d’aquestes varietats hortícoles recuperades i es presentarà el grup d’agricultors que voluntàriament s’han ofert a
cultivar i preservar aquestes varietats. A més, es durà a terme el repartiment del planter que durant aquest estiu es cultivarà en diversos horts particulars de la comarca del Priorat.

Per a dur a terme aquest projecte també hem comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Priorat, per mitjà del Banc de Terres. A continuació podeu consultar el programa complet de la jornada:

 

El projecte té els orígens a l’any 2017, quan des del Parc Natural de la Serra de Montsant es va fer una tasca de col·lecta i recollida d’informació etnobotànica i on es va identificar i recol·lectar llavor de varietats de cultius tradicionals. A més de fruiters i altres cultius, es van col·lectar 39 varietats d’horta, pertanyents a 12 espècies diferents (entre les quals tomàquets, enciams, faves, mongetes, carbasses, bledes…). Els materials col·lectats han estat estudiats per l’equip de la Fundació, en un assaig de camp en què s’ha fet una caracterització agromorfològica i per paràmetres de qualitat, així com s’ha regenerat el material de propagació. Les llavors seran conservades en condicions òptimes de temperatura i humitat al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Simultàniament s’està iniciant la distribució d’aquestes llavors entre els agricultors de la zona que desitgin incorporar-les a les seves explotacions.

La col·laboració s’allargarà també al llarg d’aquest any 2019, on s’espera obtenir més informació d’aquestes varietats en la seva zona d’origen, per així identificar quins cultius poden tenir un interès elevat de cara a crear un producte diferenciador, d’alta qualitat i propi de la zona que contribueixi a la dinamització i diversificació del sector rural del Parc Natural i el seu entorn.   

 

Un projecte realitzat amb la col·laboració de:

 

 

 

DESCARREGA’T EL DOCUMENT COMPLET

 

Fitxes descriptives de les varietats


0 comments

No es posible afegir comentaris